21 Şubat 2017

Aya İrini & Topkapı Sarayı - İstanbul/Turkey

Aya İrini & Topkapı Sarayı
İstanbul/Turkey


Topkapı Sarayına giden birkaç yol var. Biz Aya Sofya tarafından gidip, Gülhane tarafından çıktık.

Topkapı Sarayı ve Aya İrini Kilisesi Topkapı sarayının birinci avlusunun içinde bulunmaktadırlar. Bizim girdiğimiz taraftan girişin hemen önünde Sultan Ahmet çeşmesi bulunmaktadır. Etrafı çevriliydi. Muhtemelen koruma altına alındı.  


Parkın içine girdiğimizde, girişte bulunan duvarlar dikkatimi çekti. Günümüze kadar bu kadar sağlam kalmalarına şaşırdım açıkçası. Tahminimce restore edilmiş ola bilirler. 


Daha sonra göze hemen Aya İrini Kilisesi çarpmaktadır. İstanbul’da Bizans’tan kalma kiliseden camiye çevrilmemiş en büyük kilisedir.



Müze kartı olmayanlar için giriş ücreti 20 TL. İçeri girmek isteyenler için giriş ücretini araştırdım. Biz girmedik, çünkü zaten sadece dolaşmaya çıkmıştık.


Az ileride Topkapı sarayına giriş için bilet gişeleri var. Topkapı sarayına girmek istemiştik, fakat gişe önündeki kuyruğu görünce vazgeçtik. O yüzden sadece dışarıda birkaç fotoğraf çektirmekle yetindik. 



Gelelim Topkapı Sarayı’na giriş ücretlerine. Topkapı Sarayı Müzesi Giriş : 40 TL , Harem Bölümü : 25 TL. Her iki yeri gezeceğim derse insan, etti 65 TL. Bu da ortalama 17 € gibi bir rakam oluyor. Fransa’daki Versailles Sarayına giriş ücreti 18 € yapıyor. Kıyaslama yapmam gerekirse: Türkiye’ deki asgari ücretin 1 400 TL civarı olduğunu düşünürsem ve bu rakam 365 € civarı olduğunu düşünürsem… Fransa’da asgari ücretin 1 300 € civarı olduğunu düşünürsem…. Çok düşündüm galiba, ama böyle bir istatistik yaptığımda Topkapı Sarayı Versailles Sarayına göre pahalı. O yüzden sadece yabancı turistler vardı etrafımızda. 


Sarayın içini gezemese de insan, oralarda dolaşıp o dönemi kafasında canlandırmadan edemiyor kendini. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

My Trip Stories Copyright © Design by nesrin013 Blogger Template